DANIA GŁÓWNE

CYTRYNOWE RISOTTO Z CUKINIĄ I CYDREM

Udostępnij
Facebookpinterest

cytrynowe risotto z cukinią i cydrem

cytrynowe risotto z cukinią i cydrem

Płynę na fali cydru i wcale nie zamierzam szybko jej opuszczać. Po ostatnim risotto ze szparagami, które w trybie natychmiastowym podbiło serca domowników postanowiłam po raz kolejny powtórzyć kuchenny eksperyment. Tym razem szparagi zastąpiłam cukinią, a do kleistego ryżu arborio dodałam wyciśnięty sok z cytryny i świeże zioła. Obowiązkowym składnikiem był cydr, którego słodko -kwaśny smak tak bardzo pasuje mi w kuchni, że chyba już na stałe zastąpię nim wino.

SKŁADNIKI:

1 nieduża cebula

1 szklanka ryżu do risotto

oliwa

1/2 szklanki cydru

1 litr bulionu warzywnego

2 małe cukinie

masło

1 płaska łyżeczka kurkumy

sól, biały pieprz – do smaku

sok z 1/2 cytryny

skórka starta z jednej cytryny

kilka gałązek świeżego estragonu

kilka gałązek świeżego tymianku

WYKONANIE:

* na patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę – całość zeszklić i dodać suchy ryż arborio

* gdy ziarna ryżu będą szkliste dodać listki estragonu (można zastąpić suszonym, ale danie będzie mniej aromatyczne), kurkumę, a po chwili wlać cydr

* gdy cydr odparuje stopniowo wlewać bulion i gotować na małym ogniu mieszając do momentu, aż ryż będzie kleisty i al dente

* do ugotowanego ryżu dodać sok z cytryny, startą skórkę cytrynową, biały pieprz i w razie potrzeby doprawić odrobiną soli

* pod koniec gotowania dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię, gotować jeszcze przez chwilę (ok. 2 min), cukinia powinna być chrupiąca, a nie rozgotowana

* całość podawać z kilkoma płatkami masła, posypane świeżym tymiankiem

cytrynowe risotto z cukinią i cydrem

cytrynowe risotto z cukinia i cydrem

Gotuj w zdrowym stylu

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress