DESERY

„GRZYBKI”Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

Udostępnij
Facebookpinterest

grzybki z sosem truskawkowym

grzybki z sosem truskawkoymgrzybki z sosem truskawkoym

Nazywajcie to pancakes, albo amerykańskimi naleśnikami. Nazywajcie to jak chcecie – dla mnie to już zawsze będą „grzybki”. „Grzybki” czyli mączny, smażony placek – grubszy niż naleśnik, jednocześnie mniejszy i bardziej puchaty, bo z dodatkiem dużej ilości mleka i odrobiny proszku do pieczenia. „Grzybki”, które robiła babcia, gdy wołałam „chce mi się słodkiego”, „grzybki”, które smażyła mama, gdy marudziłam „nie zjem kotleta”, „grzybki”, które robiłam sama po powrocie ze szkoły, gdy skończyły się już wszelkie pomysły na samodzielnie wykonaną jajecznicę. Robię je nadal, a moja druga połowa też nazywa je… „grzybkami” i wciąż prosi o dokładkę. Ot taki sympatyczny powrót do dzieciństwa :).
SKŁADNIKI I WYKONANIE:
jak zawsze w przypadku podawania dokładnych proporcji na ciasto naleśnikowe mam problem, bo wszystko robię na oko; wygląda to mniej więcej tak: mąkę, mleko, jajko, szczyptę soli, trochę cukru pudru i odrobinę proszku do pieczenia łączę i mieszam na gładką masę – im mniej grudek tym lepiej, konsystencja powinna być trochę gęstsza niż w przypadku naleśników; placki smażę na mocno rozgrzanym oleju, podaję posypane cukrem pudrem, z ulubionym sosem owocowym – tutaj wykorzystałam zmiksowane truskawki połączone z niewielką ilością cukru;

grzybki z sosem truskawkoym

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress