DO CHLEBA PRZYSTAWKI

HUMMUS Z BOBU

Udostępnij
Facebookpinterest

hummus z bobu

To już pewne. Jestem obsesyjnym hummusożercą i biada temu, kto będzie próbował wysłać mnie na odwyk :). Nieważne czy klasyczny, czy z burakiem czy jakimkolwiek innym dodatkiem – pochłonę każdy – na śniadanie, obiad i kolację i wciąż będzie mi mało. Ponieważ sezon na bób w pełni tym razem to on stał się ofiarą moich hummusowych eksperymentów :).
SKŁADNIKI:
2 czubate szklanki ugotowanego bobu (ja po ugotowaniu go obieram, ale są zwolennicy wersji bez obierania – w takim wydaniu ma podobno więcej błonnika)
1/2 szklanki tahini (można kupić gotową, ja robię swoją domową miksując prażone ziarna sezamu z oliwą i odrobiną oleju sezamowego)
3-4 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
oliwa
klika listków świeżej mięty
kilka łyżek zimnej, przegotowanej wody
sól – do smaku

łyżka świeżo mielonego kuminu
WYKONANIE:
bób, tahinę, czosnek, kumin i sok z cytryny wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę, dodaję odrobinę i oliwy – ponownie miksuję, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodaję jeszcze kilka łyżek wody(hummus powinien mieć gładką, puszystą konsystencję); całość doprawiam odrobiną soli i podaję z listkami mięty;

hummus z bobu

Bóbmania

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress