DO CHLEBA PRZYSTAWKI

HTIPITI – PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I FETY

Udostępnij
Facebookpinterest

htipiti pasta pieczonej papryki i fety

Dawno nie było nic do smarowania więc proszę – hitipiti, albo jak kto woli kopanisti lub tirokafteri. Mówiąc po naszemu grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta – idealne połączenie słodkiego i słonego smaku, z lekko pikantną nutą, łatwe w przygotowaniu, dobre do smarowania pieczywa i grzanek albo jako imprezowy dip do krakersów lub grissini.
SKŁADNIKI:
2 czerwone papryki
1 papryczka chili
1 kostka sera feta ( u mnie półtłusty)
3-4 suszone pomidory
1 nieduży ząbek czosnku
1 łyżeczka cytryny
WYKONANIE:
papryki kroimy na pół, oczyszczamy z nasion i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 min; wyjmujemy papryki, przykrywamy je folia spożywczą (łatwiej będzie z nich odchodzić skórka) , a gdy wystygną obieramy ze skórki; wszystkie składniki tj. upieczoną paprykę, czosnek, suszone pomidory, ser feta, sok z cytryny i papryczkę chili (bez nasion) wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę;
u mnie na początku konsystencja była odrobinę rzadka, ale po chwili stania w lodówce zrobiła się bardziej zwarta idealnie nadawała się do smarowania :);

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress