DANIA GŁÓWNE

CYTRYNOWY DORSZ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

Udostępnij
Facebookpinterest

cytrynowy dorsz z mlodymi ziemniakami

Ryby są jedynym mięsem, które dopuszczam w swoim jadłospisie i choć ortodoksyjni wegetarianie pewnie mnie zlinczują – nie zamierzam z nich rezygnować. Dorsz pojawiał się na blogu już kilka razy – w zupie i jako danie główne. Dziś wylądował w piecu, w bardzo prostej odsłonie, nie wymagającej większego wysiłku. Smakował tak, że mam ochotę na więcej :).
SKŁADNIKI (2 porcje):
2 filety z dorsza
pęczek koperku
sok z 1/2 cytryny
sól morska
pieprz cytrynowy
oliwa
1/2 kg młodych ziemniaków ( u mnie tzw. „orzeszki” – najszybciej się gotują)
WYKONANIE:
rybę układam w naczyniu żaroodpornym, polewam odrobiną oliwy, oprószam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny; tak przygotowaną odstawiam na jakiś czas ( u mnie leżała ok. 20 minut – to wystarczyło, żeby złapała smak); w międzyczasie gotuję ziemniaki ( najlepiej, żeby były jeszcze lekko twarde, bo będą wsadzone jeszcze do piekarnika);
rybę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 20-25 minut, w połowie pieczenia łączę ją z ziemniakami; na koniec posypuję świeżym koperkiem;

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress