DANIA GŁÓWNE

MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM

Udostępnij
Facebookpinterest

mloda kapusta z koperkiem

mloda kapusta z koperkiem

O ile w okresie jesienno – zimowym miewam problemy z wymyślaniem tego, co przygotować na obiad, o tyle w sezonie wiosenno -letnim głowa kipi mi od nadmiaru pomysłów. Wcale nie są to pomysły odkrywcze, bo to co leży na straganach w tym czasie, najlepiej smakuje w najprostszej formie i prosi się o to, by jak najmniej je przetwarzać. Wyruszyłam po ziemniaki – wróciłam z całą masą zieleniny. Dziś prosto, wiosennie, wegetariańsko i po polsku : młoda kapusta z koperkiem i młode ziemniaki. Ale to dobre!
SKŁADNIKI:
1 młoda kapusta
1 pęczek koperku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka masła
1 płaska łyżka mąki
młode ziemniaki (do podania)
sól – do smaku
WYKONANIE:
kapustę kroję, wrzucam do garnka i zalewam niewielką ilością wody, zielem angielskim i liściem laurowym; gotuję przez chwilę do momentu aż zmięknie, ale nie będzie twarda; w międzyczasie robię zasmażkę: rozpuszczam masło, dodaję do niego mąkę i mieszam dokładnie, żeby nie było grudek; zasmażkę łączę z kapustą i gotuję jeszcze przez chwilę, pod koniec doprawiam solą i posypuję świeżym koprem; podaję z młodymi ziemniakami z wody;
do kapusty można dodać płaską łyżeczkę octu jabłkowego, będzie bardziej wyrazista;

mloda kapusta z koperkiem

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress