DANIA GŁÓWNE

CURRY Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Z KOPERKIEM

Udostępnij
Facebookpinterest

curry z mlodych ziemniakow z koperkiem

Tak, wiem. Młode ziemniaki najlepiej smakują ze zsiadłym mlekiem, ale jak się mieszka w dużym mieście o PRAWDZIWE, wiejskie, zsiadłe mleko ciężko. Trzeba dobrze szukać, albo posiłkować się tym co jest pod ręką. W mojej wersji zastąpiłam je mlekiem kokosowym. Eksperyment udany, bo danie wyszło nie tylko smaczne, ale i zupełnie inne w smaku niż to, które jadałam dotychczas. Ma jeszcze inne zalety: jest tanie i bardzo szybkie do wykonania.
SKŁADNIKI:
1 kg młodych, małych ziemniaków (większe pokrojone w kostkę)
1 papryka czerwona pokrojona w dużą kostkę
1 pęczek koperku
200 ml mleka kokosowego
sok 1/2 cytryny
sól, pieprz – do smaku
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki kuminu (najlepiej świeżo zgniecionego w moździerzu)
kilka łyżek oleju kokosowego
WYKONANIE:
w garnku rozgrzewam olej, wrzucam umyte ziemniaki (ze skórką) i przykrywam; całość gotuje ok. 10 minut na małym ogniu; dorzucam paprykę, curry i kumin, ponownie przykrywam i gotuję do miękkości – ok. 25 minut, w razie potrzeby podlewam niewielką ilością wody; gdy składniki będą miękkie, doprawiam je solą i pieprzem, zdejmuję z ognia, zalewam mlekiem kokosowym połączonym z sokiem z cytryny, a na koniec posypuję świeżym koperkiem;

curry z mlodych ziemniakow z koperkiemcurry z mlodych ziemniakow z koperkiem

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress