DANIA GŁÓWNE PRZYSTAWKI

WARZYWA ZAPIEKANE Z FETĄ I CZOSNKIEM

Udostępnij
Facebookpinterest

warzywa zapiekane z feta i czosnkiem

Chyba śmiało mogę nazwać to danie zdrowym fast foodem, bo jego wykonanie jest naprawdę szybkie, w ogóle nie absorbujące i poradzi sobie z nim nawet ten, kto twierdzi, że do gotowania ma dwie lewe ręce. Wystarczy pokroić warzywa i fetę, polać je oliwą i wrzucić na chwilę do piekarnika. Ot i cała filozofia! Sprawdzą się świetnie jako samodzielna przekąska, albo dodatek do dania głównego.
SKŁADNIKI:
1 nieduża cukinia pokrojona w plastry
1 nieduży bakłażan pokrojony w plastry
1 papryka czerwona pokrojona w paski
3-4 ząbki czosnku pokrojone w płatki
1 opakowanie pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
1/2 kostki sera feta
oliwa
sól, pieprz
WYKONANIE:
warzywa posypuję odrobiną soli i pieprzu grilluję przez chwilę na patelni (dzięki temu się „zamkną” i nie będą puszczać tyle wody podczas pieczenia); układam je w naczyniu żaroodpornym posypuję rozdrobnioną fetą i płatkami czosnku, polewam oliwą i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 20-25 minut ;

warzywa zapiekane z feta i czosnkiem

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress