ZUPY

AZJATYCKA ZUPA KOKOSOWA Z KABACZKIEM

Udostępnij
Facebookpinterest

azjatycka zupa kokoswa z kabaczkiem

Kuchnię azjatycką uwielbiam za różnorodność smaków, aromatów i za …wygląd. Wszystko co ląduje na talerzu w wydaniu azjatyckim wygląda świeżo, soczyście, kolorowo i wyjątkowo apetycznie. Dziś, w ferworze przedświątecznych porządków, pokusiłam się o przygotowanie na szybko aromatycznego bulionu z dodatkiem kabaczka, mleka kokosowego, chili, limonki, imbiru i makaronu z marchewki. Zupa wyszła naprawdę super, rozgrzała i dodała mnóstwo energii do dalszego działania! U mnie – wersja bezmięsna, ale z pewnością świetnie będzie smakowała z kurczakiem :).
SKŁADNIKI:
1,5 l bulionu warzywnego
1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml)
3 ząbki czosnku pocięte w cienkie płatki
1 papryczka chili pokrojona drobno
2-3 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka pasty imbirowej (opcjonalnie)
2 cm korzenia imbiru pokrojonego w cienkie paseczki
2 marchewki obrane i starte na paski (użyłam zwykłego obieraka do warzyw)
1 kabaczek pokrojony w paski
1/2 limonki pociętej w plastry (można zastąpić cytryną)
sos sojowy – do smaku
ryż jaśminowy (do podania)
WYKONANIE:
bulion zagotowuję, dodaję do niego czosnek, imbir, papryczkę chili i czerwoną pastę curry i imbirową, gotuję przez chwilę; dorzucam kabaczka i marchewkę, gdy warzywa będą al dente wlewam mleko kokosowe, mieszam i dorzucam plastry limonki; gotuję jeszcze przez chwilę na małym ogniu, doprawiam do smaku; zupa powinna być słodko – kwaśno – pikantna z wyraźnie wyczuwalnym smakiem imbiru i chili; jeśli będzie zbyt kwaśna można dodać do niej odrobinę cukru brązowego;
podaję w miseczkach wypełnionych ryżem jaśminowym; przed podaniem posypuję jeszcze niewielką ilością drobno pokrojonej papryczki;

azjatycka zupa kokosowa z kabaczkiem

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress