ZUPY

KREM Z KUKURYDZY Z AZJATYCKĄ NUTĄ

Udostępnij
Facebookpinterest

krem z kukurydzy z zjatycka nuta

Ostatnio chodzenie na łatwiznę w kuchni weszło mi w krew. Po ekspresowych warzywach z fetą i super szybkim makaronie z bakłażanem przyszła pora na zupę. Pod ręką miałam akurat puszkę kukurydzy i mleka kokosowego. Dorzuciłam do tego kilka przypraw i wyszło całkiem udane, w dodatku bardzo sycące wegetariańskie danie. Smakowa podróż z Meksyku do Azji dokonana w niespełna 20 minut.
SKŁADNIKI:
1 puszka kukurydzy
1 czubata łyżka masła
1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml)
1 czubata łyżka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno starte
1 łyżeczka kurkumy
kawałek drobno posiekanej papryczki chili (ilość uzależniona od wytrzymałości – u mnie całkiem sporo)
1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry (opcjonalnie)
sól- do smaku
400 ml wody lub bulionu warzywnego
WYKONANIE:
w rondelku roztapiam masło i wrzucam imbir, czosnek oraz papryczkę chili, duszę przez chwilę i dorzucam do nich odsączoną i opłukaną kukurydzę; dodaję kurkumę i zalewam wszystko wodą/bulionem; zagotowuję wszystko doprawiam solą i pastą curry, mieszam; zdejmuję garnek z ognia bardzo dokładnie miksuję wszystkie składniki i ponownie stawiam na ogniu; dodaję mleko kokosowe i zagotowuję; podaję z ryżem jaśminowym do przegryzania;

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress