DANIA GŁÓWNE

POLĘDWICA Z DORSZA Z PUREE BROKUŁOWYM

Udostępnij
Facebookpinterest

polediwca z dorsza z puree brokulowym

Dorsz należy do ryb, które uwielbiam pod każdą postacią. Niezależnie od tego czy jest pieczony, smażony, grillowany, czy pływa w zupie, czy jest posypany tylko solą czy doprawiony w jakiś wyjątkowy sposób – smakuje mi zawsze. Tym razem wykorzystałam polędwicę z dorsza, solidny mięsisty kawałek bez ości, który doprawiłam tymiankiem, sokiem z cytryny i…odrobiną cynamonu. Efekt? Mmmm, chcę więcej!
SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):
2 kawałki polędwicy z dorsza
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka musztardy
szczypta cynamonu
3 łyżeczki oliwy
3 łyżeczki soku z cytryny i odrobina startej skórki
sól, pieprz- do smaku
1 nieduża papryczka chili
odrobina masła
1 opakowanie mrożonych brokułów
WYKONANIE
(ryba):
polędwicę marynuję przez godzinę w tymianku, musztardzie, cynamonie, soku i skórce z cytryny, oliwie i papryczce chili; zamarynowaną rybę grilluję przez chwilę na patelni posypując z każdej strony odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu ( grillowanie zajmuje chwilę, mniej więcej 2 minuty z każdej strony jeśli patelnia jest solidnie i równomiernie rozgrzana);
(puree):
łyżkę masła rozpuszczam w garnku, przesypuję do niego brokuły i duszę pod przykryciem do miękkości, jeśli jest taka potrzeba dodaję odrobinę wody; ugotowane brokuły miksuję na gładką, masę, doprawiam i podaję razem z polędwicą z dorsza;

poledwica z dorsza z puree brokulowym

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress