DO CHLEBA PRZYSTAWKI

PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Udostępnij
Facebookpinterest

pasztet z zielonej soczewicy

Uwaga! Uzależnia i jest nieprzyzwoicie dobry. Nie tylko smakiem, ale i szybkością wykonania przebił nawet wychwalany ostatnio pasztet z kaszy jaglanej. Spróbujcie sami!

SKŁADNIKI:

2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 200 g suchej)

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej)

100 ml oleju

1 średniej wielkości cebula

spora garść suszonej żurawiny

2-3 liście laurowe

2-3 ziarna ziela angielskiego

4 goździki

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka cząbru

1/2 łyżeczki lubczyku

odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej

3 łyżki sosu sojowego

sól, pieprz- do smaku

WYKONANIE:

pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na patelni razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami, gdy cebula ładnie się zeszkli – wyrzucam przyprawy; w jednym naczyniu łączę soczewicę, kaszę jaglaną, cebulę i wszystkie pozostałe składniki ( z wyjątkiem żurawiny)- miksuję je na równomierną, gładką masę; dodaję żurawinę i mieszam całość; przekładam masę do formy i piekę w temperaturze 180º C przez ok. 50 min; pasztet podaję gdy jest dobrze wystudzony (najlepiej zostawić go do pokrojenia i podania na drug dzień);

pasztet z zielonej soczewicy

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress