DO CHLEBA PRZYSTAWKI

SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI Z GRYCZANYMI SKWARKAMI

Udostępnij
Facebookpinterest

smalec z bialej fasoli z gryczanymi skwarkami

Przepis, który zamieszczam nie jest mojego autorstwa. Zaczerpnęłam go od Marty Dymek z jadłonomia.com, ale jest tak dobry, że przemycam go bezczelnie, nie bacząc na wszelkie konsekwencje. Zmieniłam tylko kilka składników.
SKŁADNIKI:
1 cebula
1 jabłko
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
olej roślinny
1 puszka białej fasoli (lub 1,5 szklanki ugotowanej)
2 łyżki wody
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżka świeżej natki pietruszki
sól, pieprz – do smaku
1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
szczypta ostrej papryki
szczypta słodkiej papryki
WYKONANIE:
piekarnik rozgrzewam do 200°C, kaszę gryczaną wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiam olejem, posypuję, solą pieprzem i papryką – wstawiam na ok 15 min, aż ziarna będą kruche i chrupiące; cebulę i jabłko kroję w drobną kostkę, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem, posypuję cukrem i dorzucam ziele angielskie i liście laurowe – wszystko smażę do momentu aż składniki będą złociste (ok. 10 min), wyjmuję ziele i liście, studzę całość; fasolę łączę z wodą, sosem sojowym, ziołami i miksuję wszystko blenderem; do powstałej masy dorzucam podsmażoną cebulę i jabłka; dodaję uprażoną kaszę, mieszam wszystko dokładnie, doprawiam solą i pieprzem; gotowe!

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress