DANIA GŁÓWNE

POMIDOROWE KASZOTTO Z PĘCZAKU

Udostępnij
Facebookpinterest

pomidorowe kaszotto z peczaku

SKŁADNIKI:
(porcja na 2 osoby)
1 szklanka pęczaku
1/2 niedużej cebuli
puszka pomidorów krojonych bez skórki
szklanka czarnych oliwek
natka pietruszki
olej – do smażenia
bulion warzywny (ok 0,5 l)
łyżeczka oregano (użyłam suszonego)
łyżeczka bazylii (użyłam suszonej)
2 ziarna chili peperoncini
sól, pieprz – do smaku
WYKONANIE:
na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojoną drobno cebulę, gdy się zeszkli dorzucam SUCHY, nie ugotowany pęczak, dokładnie mieszam całość; gdy ziarna kaszy będą szkliste zalewam je bulionem i gotuję do momentu aż całość będzie miała lekko kleistą konsystencję (ziarna pęczaku powinny być al dente); dodaję pomidory i dokładnie łączę wszystkie składniki; w dalszej kolejności dorzucam oregano, bazylię, chili i pokrojone oliwki; doprawiam do smaku solą i pieprzem, podaję posypane natką pietruszki;

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress