PIECZYWO PRZYSTAWKI

CHLEB BEZ MĄKI

Udostępnij
Facebookpinterest

chleb bez maki

Da się! Fakt, odrobinę kruszy się przy krojeniu, ale ostry, cienki nóż sobie z nim poradzi! Wrażenia smakowe- warte zamieszania 🙂
SKŁADNIKI:
1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki pestek dyni
1,5 szklanki płatków owsianych
10 czubatych łyżek drobno zmielonego siemienia lnianego
szczypta soli
2 łyżki płynnego miodu
5 łyżek oleju kokosowego
1,5 szklanki chłodnej wody
w zależności od upodobań można dodać inne składniki np. sezam, czarnuszkę, migdały, żurawinę, orzechy, ale w żadnym z wariantów nie należy pominąć ani oleju kokosowego, ani siemienia lnianego!
WYKONANIE:
suche składniki łączę i dodaję do nich wymieszane: olej kokosowy, miód i wodę; mieszam całość i zostawiam na ok. 1,5 godziny, żeby składniki wszystko wchłonęły; masę wkładam do wysmarowanej olejem foremki (keksówka) i piekę w temperaturze 180°C przez ok.80 min;
chleb kroję dopiero gdy będzie całkowicie wystudzony, najlepiej na drugi dzień:)

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress