DANIA GŁÓWNE

WEGE BURGERY JAGLANE

Udostępnij
Facebookpinterest

wege burgery jaglane

Właściwie zrobiłam je trochę „na pałę” więc podanych proporcji nie traktujcie dosłownie. Jedno mogę powiedzieć z pewnością – smakują świetnie i co najważniejsze (przynajmniej dla mnie) nie są smażone tylko pieczone :).
SKŁADNIKI:
2-3 duże marchewki starte na tarce o dużych oczkach
1/2 selera startego na tarce o dużych oczkach
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 szklanki prażonych nasion słonecznika
0,5 prażonych ziaren sezamu
0,5 szklanki bułki tartej (użyłam grahamki)
1/4 szklanki oliwy
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki ostrej
drobno pokrojona natka pietruszki
1 łyżeczka imbiru
sól, pieprz – do smaku
rukola
pomidor
keczup, musztarda
ogórek konserwowy
bułki (u mnie-ulubione z czarnuszką)
WYKONANIE:
wszystkie składniki dokładnie mieszam do momentu aż masa będzie kleista – jeśli burgery nie będą chciały się formować wystarczy dodać trochę oleju i mąki; burgery formuję w kulki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia; piekę ok 45 min, w temperaturze 200°C, w połowie pieczenia obracam na drugą stronę;
bułki kroję na pół, opiekam przez chwilę w piekarniku, smaruję keczupem i musztardą i układam po kolei wszystkie składniki: rukola, burger, pomidor, ogórek;

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress