DANIA GŁÓWNE

GULASZ Z CIECIORKI

Udostępnij
Facebookpinterest

gulasz z cieciorki

SKŁADNIKI:
puszka ciecierzycy
3-4 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
1 nieduży korzeń selera
1 nieduży korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych, bez skórki
oliwa
2 łyżeczki kuminu (najlepiej świeżo tartego w moździerzu – danie będzie bardziej aromatyczne)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka curry
sól do smaku (użyłam białej soli himalajskiej, jest delikatna w smaku)
0,5 l bulionu warzywnego lub wody
WYKONANIE:
na rozgrzaną oliwę wrzucam czosnek pokrojony w płatki, a następnie wszystkie przyprawy (z wyjątkiem soli) – całość mieszam dokładnie; dorzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler), ponownie mieszam, zalewam bulionem/wodą i zostawiam pod przykryciem, na małym ogniu na ok 20-25 minut, do momentu aż warzywa zmiękną; dorzucam cieciorkę, gotuję chwilę i dodaję pomidory, mieszam wszystko dokładnie i doprowadzam do wrzenia; całość doprawiam solą i gotowe! Serwuję z ryżem jaśminowym.
Smacznego!

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress