DANIA GŁÓWNE

PSTRĄG PIECZONY W FOLII

Udostępnij
Facebookpinterest

pstrag pieczony w folii

pstrag pieczony w folii

Pstrąg. Szybko, zdrowo, bez zbędnych ceregieli. W tej wersji robi się właściwie sam. Przed świętami – zamiast karpia :).
SKŁADNIKI:
2 nieduże pstrągi w całości
4 ząbki czosnku (po 2 na każdą rybę; pokrojony w drobną kostkę)
pół niedużej cebuli pokrojonej w piórka ( z tego po 1 części na każdą rybę)
liść laurowy – 2 duże sztuki
przyprawa do ryb (odrobina do oprószenia)
koperek
masło
cytryna
sól, pieprz – do smaku
WYKONANIE:
wnętrze oczyszczonej ryby posypuję niedużą ilością soli i pieprzu; wypełniam środek czosnkiem, cebulą, liściem laurowym i koperkiem; odrobiną czosnku oprószam również zewnętrzną cześć pstrąga, żeby jego skóra nabrała aromatu; całość skrapiam sokiem z cytryny (w środku i na zewnątrz); folię aluminiową, w której pstrąg będzie pieczony smaruję masłem, trochę masła kładę również na rybę i wciskam do środka – dzięki temu będzie soczysta; rybę zawiniętą w folię wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180o C , piekę z termoobiegiem ok. 30 min. ( po 15 minut z każdej strony);

pstrag pieczony w folii

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress