ZUPY

KREM Z SELERA Z GRZANKAMI ORKISZOWYMI

Udostępnij
Facebookpinterest

krem z selera z grzankami orkiszowymi

krem z selera z grzankami orkiszowymi

SKŁADNIKI:
1 duży korzeń selera
1 duży ziemniak
1 mały ząbek czosnku
1 jabłko
2 litry bulionu warzywnego
sól, pieprz – do smaku
gałka muszkatołowa – spora ilość świeżo startej
tymianek – do smaku
oliwa
kilka kromek czerstwego pieczywa (użyłam chleba orkiszowego)
WYKONANIE – KREM:
pokrojonego drobno pora duszę na rozgrzanej oliwie;jabłko, selera i ziemniaka kroję w kostkę, dodaję do pora, zalewam bulionem i gotuję ok. 30 min do miękkości; gdy warzywa są już ugotowane miksuję wszystko na gładki krem, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową (tej ostatniej dodaję sporo, bo bardzo lubię jej smak);
WYKONANIE – GRZANKI:
czosnek siekam drobno, mieszam z oliwą, szczyptą soli i ziołami (użyłam tymianku), chleb kroję w kostkę i polewam je „mieszanką”; całość wrzucam na blachę i wkładam do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, aż grzanki będą złociste i chrupiące;

krem z selera z grzankami orkiszowymi

krem z selera z grzankami orkiszowymi

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress