DANIA GŁÓWNE

WARZYWA PO MAROKAŃSKU

Udostępnij
Facebookpinterest

warzywa po marokansku

Kuchnia marokańska jest niewątpliwie jedną z najbardziej aromatycznych jakie znam, a obok greckiej i azjatyckiej zdecydowanie należy do tych najbardziej przeze mnie lubianych. Stanowi również najlepszy dowód na to, że czasem proste rozwiązania są najlepsze, a z kilku – z pozoru zwykłych – składników można wyczarować esencjonalne, pożywne dania.
SKŁADNIKI:
4 marchewki pokrojone w słupki
1 pietruszka pokrojona w słupki
pół selera pokrojonego w słupki
1 mały por drobno posiekany
4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1 szklanka gotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka gotowej)
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kminu rzymskiego (ważne – ma to być kmin rzymski, a nie nasz polski kminek)
kilka ziaren pieprzu
sól – do smaku
natka pietruszki
jogurt naturalny
kilka listków mięty
oliwa
WYKONANIE:
w moździerzu ugniatam pieprz i kminek, łączę z pozostałymi przyprawami; oliwę rozgrzewam na patelni, wrzucam na nią pokrojonego pora i duszę przez chwilę; dodaję przyprawy, a po chwili wrzucam wszystkie warzywa pokrojone w słupki ( marchewka, pietruszka, por); warzywa zalewam wodą i duszę do miękkości pod przykryciem, dodaję ziemniaki i cieciorkę i gotuję do momentu aż wszystko będzie miękkie; całość posypuję natką pietruszki; serwuję z jogurtem naturalnym połączonym z posiekaną natką i miętą;

warzywa po marokansku

warzywa po marokansku

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress