ZUPY

KREM Z BURAKA I JABŁKA

Udostępnij
Facebookpinterest

krem z buraka i jabłka

Odkąd pamiętam zmagam się z niedoborem żelaza. Obliguje mnie to do jedzenia produktów bogatych w ten produkt i mających dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Sam burak żelazem nie kipi, niemniej jednak nie brakuje mu ani kwasu foliowego ani antocyjanów. Peany dotyczące jego cudownych właściwości znajdziemy w książkach poświęconych medycynie chińskiej, gdzie przedstawiany jest jako wielkie dobrodziejstwo oczyszczające organizm. Jednak, żeby z buraka wydobyć wszystko co najlepsze, należy odpowiednio z nim postępować. Najzdrowsze są oczywiście te spożywane na surowo, np. w formie soku. Jeśli buraka gotujemy – lepiej wrzucić go do zupy, a najlepiej zamiast gotować – upiec i obrać tuż przed zjedzeniem. Tyle mądrości, pora na gotowanie. U mnie na obiad burak w towarzystwie jabłka ( ze względów…hmm… zdrowotno – politycznych).
SKŁADNIKI:
6-7 buraków średniej wielkości
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki octu balsamicznego
2 jabłka
1 łyżka oliwy
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz – do smaku
WYKONANIE:
buraki skropione oliwą i octem balsamicznym piekę zawinięte w folię aluminiową do momentu aż będą miękkie (piekarnik rozgrzewam do 180°C), trwa to dosyć długo – u mnie ok. 50 minut, w zależności od wielkości buraków; upieczone buraki wrzucam do bulionu, dorzucam również pokrojone w kawałki jabłka (ze skórką, ale bez gniazd nasiennych) i tymianek; podgrzewam i miksuję na gładki krem; doprawiam do smaku solą i pieprzem i dekoruję łyżką gęstego jogurtu;
WSKAZÓWKI:
świetnym dodatkiem do takiej zupy jest pokruszony kozi ser lub jaja przepiórcze
jeśli wolicie bardziej kwaskową wersję, do zupy można dodać trochę soku z cytryny

krem z buraka i jabłka

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress