PRZYSTAWKI SAŁATY

SAŁATA Z POLENTĄ I MALINAMI

Udostępnij
Facebookpinterest

salata z polenta i malinami

Jeszcze do niedawna hasło polenta niewiele mi mówiło. Gdy słyszałam o mamałydze pierwsza myśl, która przychodziła mi do głowy wiązała się z bliżej nieokreśloną breją bez smaku. Kaszka kukurydziana? Już jaśniej, ale nadal bez konkretów. Gdy dowiedziałam się, że wszystkie te określenia to ten sam składnik, w dodatku zobaczyłam go w formie, która z żółtą papką miała niewiele wspólnego zadałam pytanie : „ale jak to?”. Ano tak to, że kaszka kukurydziana, zwana we Włoszech polentą, a w Rumunii mamałygą właśnie jest świetnym choć chyba niedocenionym jeszcze u nas (przynajmniej u mnie w domu) składnikiem, zwłaszcza dla alergików, sercowców i jelitowców. Bezglutenowa i lekkostrawna poza tym, że dostarcza białka, błonnika i witaminy (m. in. B1 i E) ma jeszcze jedną wielką zaletę – podobnie jak tofu świetnie przyjmuje smaki i aromaty, w dodatku może przybierać różne stany skupienia, od wspomnianej papki (mniej lub bardziej gęstej w zależności od proporcji), po formę bardziej zwartą, a po podsmażeniu nawet lekko chrupiącą. W takiej właśnie postaci pojawiła się w mojej sałacie.
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki polenty
3 łyżki płatków migdałów lub orzechów włoskich
2 łyżki prażonego sezamu
sałata lodowa (mała główka lub pół dużej)
2 garści malin
2 garści białych winogron
łyżka masła
5 łyżek oleju sezamowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
sól morska, pieprz biały – do smaku
WYKONANIE:
polentę gotuję w lekko osolonej wodzie w proporcjach 2:1, w trakcie gotowania dodaję płatki migdałów (lub orzechy); po ugotowaniu przekładam do niedużej foremki na ciasto, tak żeby jej grubość wynosiła 1,5-2 cm i zostawiam do ostygnięcia;kroję polentę na prostokątne bloki i podsmażam na maśle na złoty kolor (2-3 minuty z każdej strony); przekładam na papier kuchenny; w międzyczasie przygotowuję dressing: sok z cytryny, olej sezamowy i miód (lub syrop klonowy) łączę i doprawiam odrobiną soli; sałatę szarpię na drobne kawałki, układam na niej kawałki polenty, posypuję owocami, polewam dressingiem i posypuję prażonym sezamem;
WSKAZÓWKA:
w trakcie podsmażania polenty na patelnię można wrzucić ulubione zioła, np. rozmaryn – kaszka świetnie łapie smak więc można wzbogacić sałatę o dodatkowe aromaty

salata z polenta i malinami

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress