ZUPY

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU I SZPINAKU

Udostępnij
Facebookpinterest

krem z zielonego groszku i szpinaku

Gdy nie mam czasu, a jestem bardzo głodna najczęściej robię zupy – kremy. Są nie tylko pożywne, ale również szybkie i łatwe do wykonania. W dodatku można zrobić je właściwie ze wszystkiego co nadaje się do jedzenia, a składniki potrzebne do ich wykonania nie wyczyszczą portfela do zera. Krem z zielonego groszku jest jedną z moich ulubionych zup „na szybko”. W sezonie łączę go często z innymi warzywami lub zieleniną, np. z jarmużem lub młodym szpinakiem w ten sposób testuję nowe połączenia smakowe i wiem, że groszek nigdy mi się nie znudzi 🙂
SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
450 g zielonego groszku (użyłam mrożonego, ale można wykorzystać też groszek z puszki)
250 g młodego szpinaku
400 ml mleka kokosowego
sól, pieprz – do smaku
WYKONANIE:
na oliwie podsmażam czosnek (przez krótką chwilę, żeby nie zgorzkniał);wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia, wrzucam groszek (wcześniej go rozmrażam), gdy zmięknie dorzucam liście szpinaku i gotuje jeszcze ok. 2-3 minut;całość miksuję blenderem dodając powoli mleko kokosowe i ponownie zagotowuję;doprawiam do smaku;
WSKAZÓWKI:
jako dodatek do tej zupy świetnie sprawdza się jajko w koszulce

krem z zielonego groszku i szpinaku

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress