ZUPY

ZUPA RYBNA Z DORSZA

Udostępnij
Facebookpinterest

zupa rybna z dorsza

Mam taki zwyczaj – zupełnie nie wiem skąd się wziął – w każdej restauracji, knajpie, budzie z jedzeniem, czy jakimkolwiek innym miejscu w którym jestem pierwszy raz zamawiam zawsze zupę rybną (jeśli oczywiście jest w karcie). Ja wiem, o zupach rybnych krążą różne historie, że są z resztek, że nie wiadomo co w nich pływa, i w ogóle fuuu. Ale ja i tak je lubię i nic nie poradzę na to, że żadna z tych opowieści mnie nie zniechęca. Obiektywnie muszę przyznać, że trafiłam na kilka sztuk zupełnie niejadalnych, ale gdyby nie próby nie dotarłabym do tej, którą wciąż wspominam ze śliną cieknącą po brodzie. I tak oto najlepsza zupa rybna, jaką jadłam do tej pory kosztowała 6 zł. Była ze świeżego (naprawdę!) dorsza i…majeranku, gęsta od warzyw, serwowana prosto z wielkiego kotła. Miejsce? Wcale nie kraje śródziemnomorskie. Darłówek. Polska. Sezon na dorsza. Maleńka knajpa przy moście (nazwy nie pamiętam, ale jeśli będę jeszcze raz – trafię na pewno), sowicie obdarowana przez naturę gospodyni i smak, którego do tej pory, a jadłam naprawdę sporo zup rybnych, nie udało mi się nigdzie powtórzyć. To co proponuję też nie jest wzorem idealnym. Po pierwsze – to bardziej bulion niż zawiesista zupa, w dodatku bulion, którego bazę stanowią warzywa, a nie rybie łby. Po drugie – mieszkam w stolicy. Do morza kawałek więc powiedzmy sobie szczerze – o morskich świeżynkach mogę zapomnieć, ale próbę uznaję za udaną. Talerze wyczyszczone do zera, pochwały zebrane – uznaję to za kulinarny sukces. Jeszcze kilka podejść i może odrobinę zbliżę się ideału.
SKŁADNIKI:
2 dobrze oczyszczone z ości filety z dorsza
2 marchewki
korzeń pietruszki
pół selera
1 mała cebula w łupinie
2 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pęczek koperku
1 puszka pomidorów w kawałkach, bez skóry
1-2 łyżki oleju
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz – do smaku
WYKONANIE:
marchewkę, pietruszkę i seler kroję w kostkę, wrzucam na rozgrzany olej i duszę przez chwilę;dodaję liście, ziele i czosnek;zalewam wodą (1/2 l) i zostawiam na małym ogniu;gdy zacznie się gotować dorzucam opaloną na ogniu cebulę, sos sojowy i rybny – gotuję;gdy warzywa zmiękną dorzucam pokrojoną rybę, a następnie pomidory;całość gotuję pod przykryciem, na bardzo małym ogniu ok. 20 min; serwuję posypane świeżym koperkiem i tłuczonym pieprzem, opcjonalnie skrapiam sokiem z cytryny;

zupa rybna z dorsza

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress