DESERY

MANNA COTTA Z SOSEM TRUSKAWKOWO – KARDAMONOWYM

Udostępnij
Facebookpinterest

manna cotta z sosem truskawkowo - kardamonowym

Deser odchudzony – kolejna wariacja. Bez śmietany, bez żelatyny, bez zbędnych kalorii. Z niedocenianej i trochę zapomnianej kaszy manny ( czy mannej?) :).
SKŁADNIKI:
mleko (2 szkl.)
kasza manna (6 łyżek)
cukier z prawdziwą wanilią (3 łyżki)
truskawki
kardamon (3-4 nasiona)
WYKONANIE:
KASZA
mleko podgrzewam w rondelku, dodaję cukier i mieszam aż się rozpuści; gdy całość zacznie się gotować zestawiam z ognia i mieszając dodaję kaszę; gotuję wszystko ok.4 minuty nie przerywając mieszania, gdy będzie wystarczająco gęsta zestawiam z ognia i przelewam do małych kokilek, a po wystygnięciu odstawiam do lodówki na 2 godziny, żeby stężała;
SOS
truskawki przesmażam na patelni, dodaję ziarenka kardamonu i – jeśli truskawki nie są zbyt słodkie – jeszcze odrobinę cukru (zazwyczaj jednak pomijam ten punkt); całość miksuję;
kaszę wyjmuję z kokilek ( jeśli nie chce się odkleić wystarczy na chwilę wstawić je do gorącej wody), całość polewam sosem;

manna cotta z sosem truskawkowo - kardamonowym

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress