DESERY

GRANITA CYTRYNOWA Z MIĘTĄ

Udostępnij
Facebookpinterest

22granita cytrynowa

Granita to tradycyjny sycylijski deser. Ani to lody, ani napój – raczej forma pośrednia, ale w upały sprawdza się idealnie. Granitę przygotowuje się z wody, cukru i aromatów smakowych (soków owocowych, ziół). W Katanii znana jest też jej czekoladowa wersja. Ja postawiłam na klasykę i przygotowałam orzeźwiającą granitę cytrynową z dodatkiem mięty. Smakuje mi zdecydowanie bardziej niż wszystkie sklepowe sorbety i to nie tylko ze względu na cenę (koszty wykonania w warunkach domowych są naprawdę niewielkie), ale także z powody tego, że wiem co jem.
SKŁADNIKI:
garść ulubionej herbaty (u mnie biała lub zielona)
kilka łyżek miodu – do smaku (osobiście wolę bardziej kwaśną)
sok z 1 cytryny lub limonki
pół pęczka mięty
1 cm drobno posiekanego imbiru
sok z 1 pomarańczy
WYKONANIE:
herbatę zaparzam, dodaję do niej imbir i miętę;przecedzam i zostawiam do wystygnięcia;dodaję sok z cytryny i pomarańczy, dosładzam miodem;płyn wlewam do woreczków na lód gdy kostki są gotowe wrzucam je do blendera i drobno kruszę;
WSKAZÓWKI:
zamiast granity z tych samych składników przygotujecie smaczną ice tea
pomiędzy warstwy kruszonego lodu możecie powkładać truskawki, poziomki lub maliny
zamiast mięty można użyć melisy

granita cytrynowa

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress