DO CHLEBA

PASTA Z BIAŁEJ FASOLI Z CHRZANEM I PRAŻONYM MAKIEM

Udostępnij
Facebookpinterest

pasta z białej fasoli

Fasola nie musi być nudna! Nie zawsze musi też lądować w garnku razem z kiełbasą i pomidorami. U mnie wystąpiła dziś w roli kanapkowego smarowidła, zupełnie przypadkowo, bo we wstępnej wersji miała trafić do zupy…
SKŁADNIKI:
fasola (puszka odsączonej i opłukanej lub szklanka namoczonej przez noc i ugotowanej)
mak (3-4 łyżki)
chrzan (2 cm startego korzenia)
oliwa (4 łyżki)
tymianek (1 łyżeczka)
sól, zielony pieprz tłuczony (do smaku)
WYKONANIE:
wszystkie składniki oprócz maku, soli i pieprzu wrzucam do blendera i miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodaję odrobinę chłodnej, przegotowanej wody;mak prażę na suchej patelni (dzięki temu ma bardziej intensywny smak);doprawiam pastę solą i pieprzem, dosypuję mak;

pasta z białej fasoli

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress