ZUPY

HARIRA – ZUPA Z SOCZEWICY

Udostępnij
Facebookpinterest

harira - zupa z soczewicy

Harira czyli marokańska zupa z soczewicy to danie wyjątkowo popularne w kuchni berberyjskiej.  W oryginale serwuje się ją najczęściej z mięsem baranim i jajami gotowanymi na twardo, a podaje skropioną sokiem z limonki, z dodatkiem daktyli lub fig. U mnie wersja wegetariańska, ale równie pożywna i aromatyczna.

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki (namoczonej przez noc) lub 1 puszka gotowanej

1/2 szklanki soczewicy czerwonej

1 szklanka soczewicy zielonej

1 puszka krojonych pomidorów

1 szklanka passaty pomidorowej

1/2 niedużej cebuli

4 ziemniaki

2 marchewki

2 łyżeczki kuminu (najlepiej świeżo startego w moździerzu)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

3-4 ziarna ziela angielskiego

3- 4 łyżki oleju

woda (ok. 2 litry)

sól, pieprz – do smaku

natka pietruszki

WYKONANIE:

* cebulę, marchew i ziemniaki kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej, dodaję wszystkie przyprawy, mieszam

* dorzucam krojone pomidory i passatę – całość duszę przez kilka minut, dodaję soczewicę (czerwoną i zieloną), zalewam wodą i gotuję 20-25 minut

* dodaję ciecierzycę, gotuję do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie, doprawiam do smaku solą i pieprzem i serwuję posypane natką pietruszki

harira - zupa z soczewicy

harira - zupa z soczewicy

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress