DO CHLEBA PRZYSTAWKI

PAPRYKARZ Z KASZY JAGLANEJ

Udostępnij
Facebookpinterest

paprykarz z kaszy jaglanej

Paprykarz i kasza jaglana – dwa koszmary mojego dzieciństwa. Gorsze niż Buka z Muminków i Dziecko Rosemary i tak samo podejrzane jak skład serdelków. Ale… czasy się zmieniają i ludzie też. Tak oto ten znienawidzony składnik stał się dzisiaj podstawą mojego śniadania. Oczywiście w wersji mocno odmienionej – bezglutenowo, bezmięsnej i z pełną świadomością powiadam : kaszę jaglaną uwielbiam, a paprykarz z nią w roli głównej jest jednym z lepszych kanapkowych wegsmarowideł jakie jadłam :).

SKŁADNIKI:

2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

1 nieduży korzeń selera

pomidory w puszce bez skórki (można zastąpić kilkoma łyżeczkami koncentratu pomidorowego lub w sezonie świeżymi pomidorami)

2- 3 łyżki oleju roślinnego

1/2 ząbka czosnku

1 płaska łyżeczka kuminu

majeranek, bazylia, płatki chili, sól, pieprz – do smaku

szczypta cukru

WYKONANIE:

* marchewkę, korzeń pietruszki i selera zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i podsmażyć na oliwie razem z drobno posiekanym czosnkiem

* gdy warzywa będą miękkie dodać przyprawy i pomidory

*całość zmiksować w blenderze, doprawić solą, pieprzem, dodać szczyptę cukru, zmiksowaną masę połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną

paprykarz z kaszy jaglanej

paprykarz z kaszy jaglanej

paprykarz z kaszy jaglanej

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress