DO CHLEBA PRZYSTAWKI

SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE

Udostępnij
Facebookpinterest

szparagi z jajkiem w koszulce

szparagi z jajkiem w koszulce

Może to jest najbardziej klasyczne, oczywiste i banalne połączenie, ale czasem właśnie takie są najlepsze :).

SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby):

1 pęczek zielonych szparagów

2 jajka

sól morska

pieprz

ocet winny (biały)

chleb razowy (do podania)

WYKONANIE:

* szparagi – gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut, ja dodaję jeszcze szczyptę cukru

* jajko – do zagotowanej wody wlewam łyżkę octu, a gdy zacznie bulgotać zmniejszam ogień; łyżką tworzę wir w rondelku i powoli w sam środek wlewam jajko (najlepiej z jak najmniejszej wysokości), zwiększam trochę ogień i gotuję 2 minuty (należy dokładnie pilnować czasu!)

*  wyjmuję jajko łyżką cedzakową, usuwam pozostałości białka i wrzucam kolejne jajko

* chleb – kroję w trójkąty,wkładam na kilka minut do rozgrzanego piekarnika i podgrzewam do momentu aż będzie chrupiący

szparagi z jajkiem w koszulce

szparagi z jajkiem w koszulce

IMG_0153_2w1

szparagi z jajkiem w koszulce

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress